fallback

Мюнхенската конференция не оправда очакванията

Москва и Пекин носели „морална отговорност за касапницата в Сирия”.

05.02.2012 | 16:56

Тридневната 48-ма Мюнхенска конференция за сигурност приключи с дискусии по проблемите в Сирия и въпросите за защита от хакери. Русия и Китай бяха разкритикувани от политици и експерти, че са блокирали приемането на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН вчера.

Директорът на правозащитната организация Human Rights Watch Кенет Рот окачестви като „позор” резултатите от гласуването и заяви, че Русия и Китай искат да лишат от значение Съвета за сигурност на ООН.

„И двете държави, наложили ветото, носят моралната отговорност за касапницата в Сирия”, заяви на свой ред активистката от Йемен и носителка на Нобелова награда Тавакул Карман, цитирана от РИА Новости.

Премиерът на Тунис Хамади Джебали заяви, че на сирийския народ са нужни не оплаквания, а решения. „Минималното, което могат да направят държавите е да прекратят всички взаимоотношения със сирийския режим”, смята той. По думите му, Русия и Китай „злоупотребили” със своето право на вето и сега международната общност трябва да измисли ответни действия.

Както отбелязва DPA, възлаганите надежди на Мюнхенската конференция не се оправдаха. В частност, външният министър на Русия Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън не успяха да се договорят за резолюцията за Сирия. Разговорите по въпроса за противоракетната отбрана в Европа също останаха на ниво обмен на мнения. Анонсираният от ръководителя на конференцията Волфганг Ишингер „компромис за ПРО” се оказа експертно предложение за необходимост от разширяване на сътрудничеството между Русия, САЩ и НАТО в тази сфера и нужда от обмен на технически данни.

Останалата част от конференцията участниците в нея посветиха на обсъждане на сигурността в киберпространството. Бившият шеф на ЦРУ Майкъл Хайдън припомни за феномена Stuxnet. През лятото на 2010 г. този компютърен червей атакувал няколко ядрени обекта в Иран. По неофициални данни, в резултат на това било изведено извън строя важно оборудване. Миналата есен пък неизвестни хакери атакували компютърната система на службата по комунални услуги, което пък извадило от строя водна помпа. Хайдън обаче призна, че не знае как да се реагира в подобни случаи. 

fallback
Още от Свят
fallback