fallback

Десетки загинали в Хомс

Най-малко 260 души са загинали в резултат на артилерийски обстрел в сирийския град Хомс, съобщава Reuters, позовавайки се на данни на правозащитната организация Syrian Observatory for Human Rights.

04.02.2012 | 08:29

“Това е истинска касапница”, каза за AFP директорът на организацията Рами Абдерахман, който призова за незабавна реакция от страна на Арабската лига. Той уточни, че минометният огън е бил насочен предимно към цивилни цели. При него са били ранени и над 600 души, твърди Al Jazeera, позовавайки се на очевидци в своя блог.

Междувременно правителството на Сирия отрече участието си в кървавата баня в Хомс и прехвърли отговорността върху "въоръжени екстремисти". 

Десетки загинали има и в други градове на Сирия. 

Припомняме, че в петък се навършиха 30 години от кървавото потушаване на антиправителственото въстание в град Хомс, при което загинаха десетки хиляди хора. За отбелязване на тази годишнина в големите сирийски градове се проведоха многохилядни демонстрации, които в повечето случаи завършиха със сериозни сблъсъци с органите за сигурност.

Новият изблик на насилие в Сирия се случва на фона на опитите на ООН да приеме резолюция, свързана със ситуацията в страната. Днес около 16 часа българско време Съветът за сигурност на ООН ще гласува текста на проекторезолюцията. Очаква се Русия и Китай да не приемат предложения от Арабската лига вариант на документа. 

fallback
Още от Свят
fallback