Референдумът в Хърватия започна със сблъсъци

Допитването до общественото мнение е първото от 1991, когато хърватите изразиха мнението си за обявяване на независимостта на Загреб от бивша Югославия.

22.01.2012 | 13:22
Референдумът в Хърватия започна със сблъсъци
Референдумът в Хърватия започна със сблъсъци

В навечерието на провеждания днес референдум в Хърватия за присъединяването на страната към ЕС избухнаха сблъсъци между полиция и противници на членството.
Около 1000 протестиращи се събраха на централния площад в Загреб, носейки плакати „Не на ЕС” и „Обичам Хърватия”. Чрез високоговорители активистите поискаха отлагане на гласуването, с мотива, че политическите лидери не са успели да обяснят на хърватите за функционирането на ЕС и за последиците от присъединяването към Общността. Полицията арестува няколко протестиращи, които се опитаха да свалят знамето на ЕС, докато други скандираха „Предателство” и „Заговор”.  Според местни медии, няколко души са били ранени по време на сблъсъците.
Хърватският премиер Зоран Миланович определи референдума за членство в Евросъюза като решение на хилядолетието. Новото правителство в Загреб беше съставено след парламентарните избори на 4 декември, на които четирипартийна коалиция начело със социалдемократите на Миланович, победи управляващите дотогава консерватори.
Ако получи одобрение на референдума страната ще стане 28-та държава членка на 1 юли 2013. Преди това предстои ратифициране на договора за присъединяване към ЕС в парламентите на останалите страни членки.
Социологическите проучвания сочат, че хърватите ще подкрепят присъединяването на страната към Европейския съюз. Последните проучвания на общественото мнение сочат, че 60% от избирателите ще кажат „да” на влизането на страната в ЕС.