fallback

Ислямски терористи убиха над 120 души в Нигерия

Терористите от "Боко Харам" взривиха участъци на полицията и тайните служби, защото правителството отказало да освободи техни другари.

21.01.2012 | 17:40

Най-малко 120 души са убити в серията от бомбени атентати, осъществени днес в Нигерия от терористичната организация "Боко Харам". Войнстващата ислямистка групировка, която отне стотици животи в последните месеци, вече пое отговорността за убийствата.

Взривовете станаха в севернонигерийския град Кано. Първата вълна започна в пет следобед местно време, веднага след часа за молитва (Кано е населен предимно с мюсюлмани).

В двете градски болници са настанени над 50 души с различни по степен наранявания след експлозиите. Част от атентатите са били насочени срещу градските полицейски участъци, имиграционната служба и седалището на Държавната служба за сигурност – нигерийската тайна полиция. В повечето случаи става дума за атентатори-самоубийци, увити в експлозив.

Говорител на "Боко Харам" обяви, че нападенията били в отговор на отказа на държавата да освободи излежаващи присъди членове на организацията.

Според АР терористичната група, която се бори за въвеждане на законите на шериата в страната, е отговорна за 510 убийства през 2011 година и за поне 76 от началото на 2012. Името "Боко Харам" в буквален превод от местния език хауса означава "западното образование е богохулство".

fallback
Още от Свят
fallback