Мартин Шулц е новият шеф на Европейския парламент

Германският социалдемократ иска да промени коренно начина на работа на ЕП.

17.01.2012 | 14:52
Мартин Шулц  е новият шеф на Европейския парламент

Мартин Шулц бе избран за председател на Европейския парламент с 387 гласа от 670 гласували. Той ще ръководи институцията до следващите европейски избори през юни 2014.

Промяна на цялостната работа на Европейския парламент, обеща Мартин Шулц още преди да бъде избран. „Ще спра маргинализацията и ще го направя действащ орган”, категоричен е германецът.

Формални опоненти  на Шулц за шефския пост бяха Даяна Уолис, подкрепена от групата на либералите, и Нирж Дева, издигнат от консерваторите. Те обвиниха двете големи фракции в европарламента – Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти, че вече са се договорили Шулц да бъде избран за председател. Предишният шеф на ЕП бе Йежи Бузек от ЕНП. Най-високият пост в европарламента се сменя на 2,5 години или в средата на неговия мандат.

Кой е Мартин Шулц?

Германецът бе забелязан в Европейския парламент през 2003, когато разгневи Силвио Берлускони. Вбесеният италиански премиер го определи като пазач в концентрационен лагер.

Сблъсъкът на Шулц с един от символите на десницата се хареса в Партията на европейските социалисти и постепенно му проправи пътя към лидерските позиции.

Шулц е близък с лидера на БСП Сергей Станишев, който наследи временно председателския пост в ПЕС. Българският политик обаче не е сред фаворитите за следващия пълен мандат на поста. Като най-сериозни се оценяват шансовете на австриеца Ханс Свобода, който в момента е заместник-председател, и на британеца Стивън Хюз.