fallback

Ромни спечели и Ню Хемпшър

Рон Пол остана втори в североизточния щат, десните кандидати се заканват за реванш в Южна Каролина

11.01.2012 | 08:50

"Благодаря ви, Ню Хемпшър! Тази нощ направихме история", заяви кандидатът за републиканската номинация Мит Ромни след предварителните избори в малкия североизточен щат. В тях бившият губернатор на Масачусетс удържа убедителна победа (39.4% от гласовете) над конкурентите си и отсега се очертава като големия фаворит да се изправи срещу Барак Обама на президентските избори през ноември. Много рядко в цялата история на Републиканската партия един и същи кандидат е печелел двата първи тура на вътрешните избори.

На второ място в щата остана конгресменът от Тексас Рон Пол (22.8%), който защитава не точно републикански възгледи - той е за принципа на ненамеса във външната политика на САЩ и за ограничаване на ролята на държавата във вътрешната политика.

Трети се класира бившият посланик в Китай Джон Хънтсман (16.9%), който обаче бе заложил всичко на Ню Хемпшър и разчиташе поне на второ място. Въпреки провала Хънтсман заяви, че няма да се откаже от кампанията си.

Големият губещ се оказа Рик Санторъм, който не успя да съхрани инерцията от първия вот в Айова, загубен от него с едва 8 гласа. В Ню Хемпшър Санторъм остана далеч зад лидерите, но увери, че това е "временно разколебаване", и се закани да се реваншира в следващия етап, който ще е в Южна Каролина. Същите амбиции имат и силно изоставащите до момента Нют Гингрич и Рик Пери. Южна Каролина е щат със значително по-консервативни нагласи от Ню Хемпшър и кандидатите вдясно от Ромни - което означава почти всички останали - се очаква да имат предимство.

В речта си след вота в Ню Хемпшър Ромни отново атакува икономическата политика на Барак Обама и неговата социалната политика "в европейски стил". Според републиканския кандидат президентът е „изчерпал идеите си“.

Икономическата тема доминира в посланията на всички кандидати - логично, след като 70% от избирателите декларират тревога от икономическата ситуация в страната и от собственото си финансовото състояние. Трима от всеки четирима американци не са доволни от политиката на Обама в тази област. Всеки четвърти е загрижен за решаването на проблема с нарастващия бюджетен дефицит.

fallback
Още от Свят
fallback