fallback

Саркози посреща Лагард, Меркел се среща с Монти днес

Водещата тема на разговорите отново ще е кризата в еврозоната.

11.01.2012 | 07:36

Маратонът от срещи за справяне с дълговата криза в еврозоната продължава и днес. Основните действащи лица остават германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Никола Саркози и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард. Днес към тях се присъединява и италианският премиер Марио Монти.

В Елисейския дворец Саркози ще посрещне Лагард за разговори за икономическата ситуация. В Берлин Маркел ще очаква Монти на работен обяд.

Седмицата започна със среща в Берлин между лидерите на Франция и Германия, които заявиха, че ускоряването на икономическия растеж в еврозоната е приоритет в усилията за овладяване на дълговата криза. Меркел и Саркози настояха проектът за затягане на фискалната дисциплина да бъде подписан до 1 март. Германският канцлер призова Гърция и частните й кредитори бързо да постигнат споразумение за преструктурирането на дълга на Атина. В противен случай - няма да бъде възможно Гърция да получи следващия транш от спасителното финансиране.

Във вторник международната рейтингова агенция Fitch предупреди, че може да свали оценка на няколко държави от еврозоната до края на януари. В списъка на заплашените са Италия, Испания, Белгия, Ирландия, Словения, Кипър и Ирландия. Рейтингите на някои държави могат да бъдат свалени дори с два пункта. Агенцията смята, че Гърция все още може да потопи Европа в най-лошата икономическа криза.

fallback
Още от Свят
fallback