fallback

Кантона иска стола на Саркози

Футболната легенда събира подписи, за да се кандидатира за президент и да се бори със социалното неравенство.

10.01.2012 | 09:34

Скандалният бивш футболист Ерик Кантона потвърди намерението си да се кандидатира на предстоящите президентски избори във Франция. Вестник "Либерасион" съобщи, че той вече е разпратил писма до кметове на общини с молба да му помогнат за събирането на необходимите 500 подписа. Според френския закон подписите трябва да са не на обикновени граждани, а на хора, заемащи изборна позиция. В писмото Кантона се описва като "активен гражданин", който се чувства длъжен да действа в този момент, в който "нашата страна е изправена пред труден избор, който ще е решителен за бъдещето ни".

Ако се съди по досегашните изяви на Кантона (който за кратко опита и кариера в киното), възгледите на бившия ас на "Манчестър Юнайтед" са някъде в най-левия край на спектъра. Според него социалното неравенство във Франция в момента е "твърде масово, твърде жестоко, твърде систематично", а младите хора нямат достатъчно възможност за реализация.

Първата по-сериозна политическа изява на Кантона бе преди месеци в разгара на банковата криза, когато той отправи апел към сънародниците си да изтеглят спестяванията си от банките и да убият този "корен на злото" в съвременния свят. Призивът вдигна доста шум, но почти никой не откликна.

Президентските избори във Франция ще се проведат на два тура - в края на април, когато ще се състезават всички кандидати, и в началото на май, когато ще е окончателният избор между двамата с най-висок резултат от първия тур. Според социологическите проучвания в момента най-популярен е кандидатът на социалистите Франсоа Оланд, следван от сегашния президент от десницата Никола Саркози.

fallback
Още от Свят
fallback