Започва надпреварата за Белия дом

Серия предварителни избори в Републиканската партия трябва да определят кой ще се изправи срещу Барак Обама през ноември.

03.01.2012 | 10:05
Започва надпреварата за Белия дом
Започва надпреварата за Белия дом

Шестима кандидати достигнаха до първите предварителни избори в Републиканската партия. Те ще се проведат в малкия щат Айова, но са изключително важни от стратегическа гледна точка.

Като фаворити там се очертават Мит Ромни, Рон Пол и Рик Санторъм. Повече от 120 000 жители на Айова имат право да гласуват. В национален мащаб с най-големи шансове да спечели президентската номинация на републиканците изглежа Ромни.

Бившият губернатор на Масачусетс и изтъкнат мормон е смятан за една от умерените фигури на десницата, което би му донесло ползи, ако се изправи срещу Барак Обама. В собствената му партия обаче мнозина го считат за прекалено “мек”. В миналото Ромни е изразявал подкрепа за абортите, а в Масачусетс като губернатор въведе система на здравеопазване, много подобна на предложената от Обама. Това не се харесва особено на републиканците.

Ромни веднъж вече бе кандидат за номинацията през 2008, но бе победен от Джон Маккейн.

Рон Пол, който е и най-възрастният кандидат, печели подкрепа с либертарианските си възгледи. 76-годишният Пол има изключително голям политически опит. През 80-те и 90-те години името му бе замесено в няколко расистки скандала, което може му донесе негативи в кампанията.

Рик Санторъм е изненадата в кампанията досега. С много работа в Айова той успя да генерира подкрепа в своя полза, най-вече в средите на религиозната десница, и също се бори за първото място в щата.

Останалите кандидати - губернаторът на Тексас Рик Пери, Нют Гингрич и конгресменът Мишел Бакман - ще се стремят към прилично представяне, което би ги оставило в състезанието. Пето или шесто място в Айова се смята за сериозна пречка за всяка кандидатура и обикновено води до срив във финансирането й.

Каква е процедурата?

В САЩ всяка партия определя кандидатите си за президент на предварителни избори. Правилата за провеждането им в различните щати са различни. Те могат да бъдат отворени, вътрешнопартийни (само за регистрирани членове), затворени – след предварителна регистрация, и прочие.

Всеки щат излъчва представители на националния конгрес на партията (наричан конвенция), които вече окончателно избират кандидата за Белия дом.

 

Айова има само 28 делегати на Републиканската конвенция, но победата в щата е много важна, защото дава психологическо предимство, повече средства от дарения и възможности за засилване на агитацията в останалите щати.