fallback

8.4 милиона евро плаща Испания на краля си

Испанците настояват всички депутати и министри също да разкрият доходите си.

29.12.2011 | 08:20

На фона на сериозните икономически проблеми, натискът за прозрачност в Испания се засилва. Испанците приветстваха решението на кралското семейство да разкрие за първи път какви доходи получава от държавата. До решението се стигна след избухнал скандал за направени измами с участието на зет на краля. Съдиите разследват предполагаема корупция, свързана с благотворителна организация, която преди време била управлявана от 43-годишния бивш хандбалист Иняки Урдангарин, съпруг на най-малката дъщеря на Хуан Карлос - Кристина. Урдангарин  не получава пари от държавата. Испанското кралско семейство обаче взима над 8.4 милиона евро годишно за лични разходи. Към сумата влизат и похарчените пари за служителите и за официални събития. Визитите и разходите за сигурността се изчисляват отделно.

От сметките, публикувани на сайта на кралското семейство, става ясно, че крал Хуан Карлос е получил заплата и пари за разноски на обща стойност 292 752 евро (382 600 долара) през 2011. Държавната субсидия на 73-годишния крал е на стойност над 140 хиляди евро. За покриване на разходи при изпълнението на официални задължения той получава допълнително над 152 хиляди евро.

43-годишният принц Филип, който е женен за принцеса Летисия, получава половината от сумата на баща си, или около 70 хиляди евро държавна субсидия и над 76 117 евро за покриване на разходи по официални събития. Кралица София, принцеса Летисия и двете принцеси Кристина и Елена нямат фиксирани суми, но си разделят по равно 375 хиляди евро за покриване на разходите при изпълнение на официалните си задължения.

За сравнение бившият премиер на Испания-  Хосе Луис Родригес Сапатеро, който напусна поста си миналата седмица, е получавал годишна заплата от около 78 хиляди.

Заплатите на всички високопоставени държавници в Испания, включително на членовете на кралското семейство, бяха намалени с 15% през 2010. Година по-късно бяха замразени. Бюджетът на кралския двор беше замразен през 2010, след което намален с 5,2% до 8.4 милиона евро през 2011.

fallback
Още от Свят
fallback