Бразилската икономика ще изпревари френската до 2015

Южноамериканската страна се нарежда на водещите позиции по добив на черно злато в света.

28.12.2011 | 07:38
Бразилската икономика ще изпревари френската до 2015

Бразилия вече изпреварва Великобритания като шестата по големина икономика в света. В момента по размер на БВП пред Бразилия са САЩ, Китай, Япония, Германия и Франция, а след нея са Великобритания, Италия, Канада, Русия, Индия. Бразилия е най-голямата държава и най-голямата икономика в Южна Америка и през последните години се развива изключително бързо. Икономиката на страната е нараснала със 7,5 процента миналата година, но правителството намали прогноза си за растеж за 2011  до 3,5 процента, след забавяне  през третото тримесечие. Според експерти, причина за това са високите лихвени проценти  и влошаващата се икономика в еврозоната.  И въпреки че в момента Бразилия продава повече на Китай, отколкото внася, бразилски производители са се оплакали, че техните индустрии са засегнати от евтиното масово произвеждани стоки от азиатския гигант.

По време на двата президентски мандата на Луис Инасио Лула да Силва икономиката на страната растеше със между  6 и 7 процента годишно и тези темпове се запазват при наследилата го на поста Дилма Русеф. От началото на управлението на президента Лула да Силва, 29 милиона бразилци от 200 милионното население са прескочили прага на бедността.

Запасите от петрол се оценяват на близо 8 милиарда барела, което изстрелва страната на челните позиции по добив на черното злато в света. Държи първенство и в туризма, както и при самолетостроенето. Бразилия ще е домакин на Световното по футбол през 2014 и на Олимпийските игри през 2016. Затова в момента огромни средства се инвестират в строежа на спортни съоръжения.