fallback

Коледен атентат уби 19 християни в Нигерия

Властите подозират за взривовете ислямистката групировка "Боко Харам".

25.12.2011 | 13:49

Поне 19 души са загинали, след като експлозия разтърси църква в Нигерия по време на коледната служба. Атентатът стана в католическия храм "Света Тереза" в покрайнините на столицата Абуджа. Час по-късно взривове имаше и в две други църкви в град Джос.

Правителствените източници си противоречат и за броя на жертвите, и за точното място на експлозията - според някои тя е станала в църквата, според други - на пътя в съседство.

Все още никой не е поел отговорност за атентатите. Властите все пак подозират, че става дума за деяние на войнстващата ислямистка групировка "Боко Харам", чиято цел е да наложи законите на шериата в страната. В Нигерия, която с над 120-те си милиона жители е най-населената африканска държава, християните и мюсюлманите са горе-долу поравно.

Миналата Коледа "Боко Харам" извърши серия бомбени атаки в Джос, убивайки 32 души. На местния език хауса името на групировката означава "западното образование е грях". Лидери на "Боко Харам" са признавали, че техни вдъхновители са талибаните в Афганистан.

fallback
Още от Свят
fallback