Bank of America може да плати милиони по дело за дискриминация

Според ищците решенията за отпускане на кредити са вземани в зависимост от расата или националността на клиентите, а не в зависимост от тяхната платежоспособност.

22.12.2011 | 18:28 Редактор:
Bank of America може да плати милиони по дело за дискриминация
Bank of America може да плати милиони по дело за дискриминация

Bank of America може да плати 335 милиона долара по гражданско дело за дискриминация, заведено срещу дъщерната компания на банката Countrywide Financial. Ищците по делото твърдят, че в периода 2004-2008 година в офиса на компанията американци от малцинствата са получавали по-високи такси за обслужване в сравнение с останалите клиенти.
Според главния прокурор Ерик Холдър искът за обезщетение включва повече от 200 000 афроамериканци и мексиканци, които са получили заеми и ипотеки от Countrywide Financial в периода преди финансовата криза. Обвиненията твърдят, че клиентите от малцинствата са получавали по-различно обслужване и са им предлагани по-рискови ипотеки в сравнение с тези, предлагани на останалите клиенти. Решенията за отпускане на кредити са вземани в зависимост от расата или националността на клиентите, а не в зависимост от тяхната платежоспособност, допълват ищците. На специална пресконференция главният прокурор изтъкна, че това е най-големият подобен случай в американската съдебна история.
 „Тези обвинения разкриват притеснителни практики от една от най-големите банки в страната по време на бума на имотния пазар – коментира главният прокурор Ерик Холдър.- Например, през 2007 година на чернокож американец от Лос Анжелис, взел заем от 200 000 долара, са поискани 1 200 долара повече за банкови такси, отколкото на друг, бял клиент. Този иск трябва да компенсира повече от 200 000 афроамериканци и испанци, станали жертва на дискриминация.“
Искът се отнася до периода преди придобиването на Countrywide от Bank of America. Понастоящем подразделението не се занимава с отпускане на кредити и ипотеки.