fallback

Eвропейците масово бягат на юг

Гърция е загубила една десета от лекарите си само за година.

21.12.2011 | 17:54

Десетки хиляди граждани на притиснатите от кризата европейски страни като Португалия, Гърция и Ейре са емигрирали или се подготвят да емигрират в южното полукълбо, пише британският The Guardian, позовавайки се на проучвания на своите кореспонденти. Има свидетелства, че същото се случва в Испания и Италия.

От началото на годината над 2500 гърци са заминали за Австралия, в която има многобройна гръцка диаспора, и още 40 000 души са започнали проучвания или подготовка за преместването си отвъд екватора.

Според статистиката близо 50 000 ирландци са емигрирали за първите 11 месеца на годината, основните дестинации са отново Австралия и Съединените щати. В Ейре, където след кризата безработицата гони 15%, емиграцията бележи отчетлив ръст вече трета година.

По данни на португалското външно министерство над десет хиляди души са заминали за богатата на петрол бивша колония Ангола. По-малобройни групи са се преселили в други португалоезични страни – най-вече Бразилия и Мозамбик. Броят на постоянно живеещите в Бразилия чужденци е набъбнал от 960 000 миналия декември до почти милион и половина през юни тази година.

Все пак най-драматично остава положението в Гърция, която по данни на Световната банка само за година е загубила почти една десета от населението си – 1.21 млн. души са заминали, временно или за постоянно. Тенденцията касае най-вече висококвалифицираните граждани. През 2010 от Гърция са избягали 4886 души с висше медицинско образование, или 9.4% от всички лекари в страната. Празнините се запълват от имигранти от съседните България, Албания и Румъния, отбелязва вестникът.

fallback
Още от Свят
fallback