fallback

Citigroup съкращава над 4 хил. души

Разходите по съкращаването на персонала ще достигнат 400 милиона долара.

07.12.2011 | 17:51 Автор: Иван Нончев

Третата най-голяма американска банка Citigroup обяви, че ще съкрати 4 500 от своите служители през следващите месеци. Ръководството на банката оправда необходимостта от съкращенията с несигурността на финансовите пазари и негативните прогнози за глобалната икономика.

Новината за съкращенията в Citigroup бе обявена лично от изпълнителния директор на банката Викрам Пандит. Според ръководството на Citigroup стъпката е болезнена, но необходима, с оглед на влошаващия се глобален инвестиционен климат. Сред посочените мотиви са разрастващата се дългова криза в Европа, слабият икономически растеж в развитите икономики и несигурността на финансовите пазари.

От банката заявиха още, че съкращенията ще й струват около 400 милиона долара, като в тази сума влизат и обезщетенията за служителите. Пандит обаче не уточни кои подразделения на Citigroup ще загубят най-голяма част от персонала си, както и в кои държави съкращенията ще бъдат най-сериозни.

Към края септември в клоновете на Citigroup по света работят около 267 000 души. Това означава, че предвидените мерки ще засегнат около 1,7% от персонала на банката.

Citigroup обаче не е единствената банка, изправена пред трудности. От началото на тази година финансовите компании по света са съкратили близо 200 000 работни места. Това е повече както от 2010 година, когато работата си загубиха около 60 000 души в сектора, така и от 2009, когато бяха съкратени над 170 000.

fallback
Още от Свят
fallback