Джереми Кларксън предложи да разстрелят стачниците

Пет хиляди оплаквания в BBC заради злополучната забележка на водещия на Top Gear, синдикатите искат уволнението му.

01.12.2011 | 17:59
Джереми Кларксън предложи да разстрелят стачниците

Над 5000 оплаквания се получиха в BBC, след като емблематичният водещ Джереми Кларксън предложи стачкуващите служители от публичния сектор да бъдат "разстреляни". Популярният създател на автомобилното шоу Top Gear направи злополучната забележка в обедното The One Show по националната британска телевизия.

В характерния си ироничен стил Кларксън заяви, че стачниците трябвало "да се изведат навън и да се екзекутират" заради нахалството им да протестират на фона на завидно големите им пенсии, които при това трябва да бъдат гарантирани "от останалите от нас, които са принудени да работят, за да живеят".

Лейбъристът Ед Милибанд настоя Кларксън да се извини незабавно. Най-големият синдикат на обществените работници Unison окачестви коментара като възмутителен и призова BBC да уволни водещия.

Министър-председателят Дейвид Камерън, който е личен приятел на известния с десните си възгледи Кларксън, призова инцидентът да не се преексплоатира. "Това очевидно бе глупава забележка и съм сигурен, че той не го е мислел наистина", заяви Камерън.

BBC се извини за забележката, но самият Кларксън за момента не е взел отношение.