Налагането на ембарго върху иранския петрол се провали

Европейските лидери замразиха авоарите на стотици компании.

01.12.2011 | 16:30
Налагането на ембарго върху иранския петрол се провали

Външните министри на Европейския съюз се споразумяха да наложат санкции върху 180 официални лица и компании от Иран. Министрите обаче не успяха да постигнат съгласие по предложението за налагане на ембарго върху иранския петрол. Отделно от това, те разшириха рестрикциите срещу Сирия.

Налагането на ембарго върху иранския петрол се провали заради противопоставянето на Гърция, обяви френският външен министър Ален Жупе. Държавите, желаещи подобна мярка, целяха по този начин да бъдат намалени средствата, използвани от Техеран за разработване на ядрени оръжия. Опасенията за това нараснаха, след като доклад на Международната агенция за ядрена енергия показа, че Техеран провежда опити, свързани с разработването на ядрено оръжие. Иранските власти отрекоха тези твърдения, като за пореден път заявиха, че ядрената им програма е изцяло за мирни цели.

Въпреки докладът, Иран все още не е изправен пред Съвета за сигурност на ООН, заради противопоставянето на Русия и Китай. Още преди срещата на външните министри Великобритания обяви, че ще поиска Брюксел да засили икономическите санкции срещу Иран заради провала на властите да се справят с нахлулите тълпи в британското посолство в Техеран във вторник.

Вчера Лондон нареди затварянето на иранското посолство и евакуиране на дипломатите в него. Представителите на Обединеното кралство в Техеран вече са изтеглени. В знак на солидарност дипломатите на Германия, Франция и Холандия се прибраха в родните си страни. Засега подробности около новите санкции на Европейския съюз не са известни, но те ще влязат в сила не по-късно от януари. Европейските лидери вече замразиха авоарите на стотици ирански компании и приеха мерки за предотвратяване на нови инвестиции и оказване на технологична подкрепа на иранската газова и петролна индустрия.