fallback

Избори в условия на протести в Египет

Вотът ще определи състава на парламента, но премиерът вече е ясен.

28.11.2011 | 07:40

Днес в Египет ще се проведе първият тур на парламентарните избори на фона на изключително тревожната ситуация в страната и неспирните протести.

Десетки хиляди за пореден път се събраха на площад Тахир в египетската столица Кайро.Те настояват за оставка на управляващия Военен съвет и предаване на властта в ръцете на временно гражданско правителство. Ръководителят на управляващия Египет Военен съвет - Хусеин Тантауи, отхвърли призивите военните да се откажат от властта. Вместо това той предупреди за сериозни последици, ако размириците в Кайро продължат. Той допълни, че правителството няма да позволи на протестиращите да се месят в изборите. Според активисти изказването на Тантауи напомня на коментари на отстранения президент на страната Хосни Мубарак по време на протестите срещу него.

В същото време „Мюсюлманските братя“, чиято формация е една от най-големите политически сили в страната, не подкрепя протестите, и се надява да спечели изборите. Партията има подкрепа сред по-радикално настроените мюсюлмани.

Вотът определя състава на парламента, но премиерът вече е ясен. Управляващият Военен съвет назначи преди два дни Камал Ганзури за премиер с "пълни правомощия" на мястото на подалия оставка по –рано Есам Шараф, който се оттегли от поста на фона на улични протести в Кайро и други градове срещу военното управление.

Ганзури беше премиер на Египет от 1996 до 1999 година и успя да въведе някои реформи, насочени към либерализиране на икономиката. Мнозина египтяни го смятат за политик, който никога не се е компрометирал с корупция. Но фактът, че той е бил премиер при предишния президент Хосни Мубарак може да предизвика недоволството на онези, които искат Египет веднъж завинаги да скъса с миналото си. Самият Камал Ганзури заяви, че парламентарното мнозинство, което се оформи след парламентарните избори в страната може да извърши ходове за формиране на ново правителство. Коментарите на Ганзури са в противоречие с по-ранно изявление на член на управляващия в Египет военен съвет, който съобщи, че новият парламент няма да има правомощията да разпуска правителството или да назначава нови министри.

fallback
Още от Свят
fallback