Либия бързо възстановява износа на петрол

Настоящите цени на суровината са на разумни нива, смятат от ОПЕК.

21.11.2011 | 10:38 Редактор: Иван Нончев
Либия бързо възстановява износа на петрол

Петролните фючърси се търгуват на най-ниските си нива от близо седмица, повлияни от притесненията за забавяне на растежа в Азия и дълговите проблеми в САЩ и Европа. Междувременно генералният секретар на Организацията на държавите износители на петрол Абдула Ал Бадри заяви в Риад, че износът от Либия се възстановяват с бързи темпове и останалите производители вероятно ще трябва да съкратят обема на доставките си.

"Либия се възстановява много бързо и смятам, че до края на годината доставките от там ще достигнат 1 милиона барела на ден – коментира Абдула Ал Бадри. -  Това означава, че останалите износители ще трябва да направят място за тези нови количества"

Според Бадри цените, на които в момента се търгува "черното злато" са справедливи. По думите му всичко зависи от глобалното търсене.

"Смятам, че цените са разумни, но не мога да прогнозирам как ще се движат в близко бъдеще – заяви още генералният секретар на ОПЕК. - Трябва да изчакаме и да видим как ще се развие ситуацията в Гърция и Италия. Ако Европа не успее да се справи с дълговите си проблеми, това определено ще има ефект. Растежът на Китай също се забавя, заради инфлацията, " отбеляза още Абдула Ал Бадри.

Инвеститорите очакват какво ще се случи на срещата на ОПЕК на 14 декември, когато трябва да бъде взето окончателното решение за това дали да бъдат съкратени доставките на петрол.