Преговорите в американския Супер комитет пред задънена улица

Анализаторите предупреждават за непреодолими последици, ако не бъде взето решение за съкращаване на 1.2 трилиона долара.

17.11.2011 | 13:11 Редактор: Вероника Денизова
Преговорите в американския Супер комитет пред задънена улица

Крайният срок, до който т.н. Супер комитет в Съединените щати, трябва да съкрати бюджета с 1.2 трилиона долара, застрашително наближава.
12 членният състав на Супер комитета има само една седмица, за да излезе с план за спестяване. Шестимата демократи и шестимата републиканци обаче са затънали в психологическа битка.
Преговорите за бюджета достигнаха до задънена улица, след като републиканците не приеха предложените от демократите мерки. Неразбирателството на двата лагера идва в критичен момент, когато дългът на Съединените щати достигна рекордните 15 трилиона долара. Източници, близки до Комитета, споделят пред Reuters, че в опит да се стигне до единно решение демократите са предложили да приемат част от мерките на републиканците, като предлагат орязване на разходи на обща стойност 876 милиарда долара и набиране на 400 милиарда посредством реформи в корпоративното и подоходното облагане. Републиканците, верни на съпротивата срещу увеличаване на данъците, не останаха удовлетворени от  предложението на своите опоненти.
Преговорите  продължават, а анализаторите предвиждат, че Супер комитетът ще излезе с решение минути преди крайния срок, който изтича на 23 ноември. Тогава трябва да се състои гласуването на все още несъществуващия план за бюджетни съкращения. Междувременно законодателите от Конгреса настояват двупартийният комитет да оформи план за още по-големи спестявания, близки до 4 трилиона долара, колкото според експертите са необходими за закрепване на американския бюджет. За постигането на подобен резултат, обаче, ще е необходимо прилагането на крайно непопулярни сред населението мерки само месеци преди започването на изборния сезон в Съединените щати.