Берлускони подкрепя Марио Монти за свой наследник

Италия представлява ясна опасност спрямо еврозоната, директно заяви британският премиер Дейвид Камерън.

10.11.2011 | 17:53
Берлускони подкрепя Марио Монти за свой наследник
Берлускони подкрепя Марио Монти за свой наследник

Италианският премиер Силвио Берлускони, който изживява последните си дни на поста, подкрепи бившия еврокомисар Марио Монти за свой наследник. По този начин Берлускони изоставя призива си за провеждане на предсрочни избори и застава зад идеята за формиране на правителство на националното единство. По-рано Берлускони обяви, че ще подаде оставка, след като парламентът одобри новите антикризисни реформи. Това се очаква да стане в петък или събота.
Президентът Джорджо Наполитано вече определи Марио Монти като сенатор до живот – стъпка, определяна като сигнал, че 68-годишният професор по икономика и президент на миланския университет Бокони е следващият премиер на Италия.
Италианските вестници съобщават, че под натиска на пазарите и на своите коалиционни партньори Берлускони е решил да не блокира избора на инвеститорите, опозицията и президента.
Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард призова за политическа яснота в усилията за борба с дълговата криза в Италия.
 „Яснота, която е необходима и в Гърция, и в Италия – подчерта Лагард. - Налице са слухове, обвинения, тревоги, очаквания, но никой всъщност не разбира кой ще бъде лидер и кога!“
Италия представлява ясна опасност спрямо еврозоната – директно заяви британският премиер Дейвид Камерън, като добави, че политическата и икономическа криза в Италия пробужда опасения от разделение на еврозоната.
 „Това, което се случва в Италия, е предупреждение за всяка една страна –коментира  всяко Дейвид Камерън. – Правителството се нуждае от план за справяне с прекомерните дългове и дефицити и от неговото стриктно прилагане. Ако искат да запазят лихвите ниски и икономиката да има възможност  да се развива. Има и друг важен въпрос – бъдещето на еврозоната. Италия е третата по големина страна в нея. Сегашното й състояние представлява опасност спрямо еврозоната,“ подчерта британският министър- председател.
Правителство, ръководено от Марио Монти, се смята за предпочитания вариант от инвеститорите. Според голяма част от тях вече е твърде късно за промяна след като десетгодишните италиански държавни облигации успяха да надвишат 7% - граница, която се смята за критична за обслужване на дълга.