Пападимос е новият премиер на Гърция

Бившият вицепрезидент на ЕЦБ получи мандат да сформира коалиционно правителство.

10.11.2011 | 14:36
Пападимос е новият премиер на Гърция

(обновена в 16:05)

Лукас Пападимос е новият гръцки премиер, съобщиха официално от пресслужбата на президента на страната Каролос Папуляс. След няколкодневни мъчителни преговори основните партии постигнаха споразумение по кандидатурата на бившия вицепрезидент на Европейската централна банка.

Пападимос ще сформира коалиционно правителство, което трябва да спаси страната от дефолт по дълга, банкрут и излизане от еврозоната.

Новото правителство ще положи клетва още утре по обяд, уточниха от офиса на Папуляс.

"Гръцката икономика е изправена пред огромни проблеми въпреки положените до момента усилия", бе първият коментар на Пападимос на излизане от срещатата в президенството. "Решенията, които ние ще вземем, ще са от огромно значение за бъдещето на гръцкия народ. Пътят няма да е лек, но съм сигурен, че проблемите ще бъдат решени по-бързо и на по-ниска цена, ако има единство, разбирателство и благоразумие".

Първите реакции след назначаването на Пападимос бяха на облекчение. "Той никога не е бил замесен в политиката. Чист мислител, добър стратег. Знае какво трябва да се направи", коментира пред Reuters Танос Папасавас, един от най-изтъкнатите гръцки финансисти в лондонското Сити.

"След толкова дни на комедийни фарсове Гърция най-после има министър-председател, който е напълно квалифициран да се справи със задачата", смята и Костас Панагопулос, шеф на социологическата агенция Alco.

Според добре информирани източници Пападимос е поставил доста строги условия, преди да се съгласи да приеме поста. Главното сред тях е било управляващата партия ПАСОК и опозиционната "Нова Демокрация" да дадат писмено твърдата си подкрепа за пакета европейски помощи, за който Папандреу искаше да обяви референдум.

Междувременно националната статистическа служба на Гърция отчете 18.4 на сто безработица за август – шокиращ показател, защото август е пикът на туристическия сезон, когато по традиция заетостта е най-висока.