Оставката на Берлускони изглежда неизбежна

Италианският премиер загуби мнозинство в парламента, дори партньорите му искат да се оттегли.

08.11.2011 | 18:05
Оставката на Берлускони изглежда неизбежна
Оставката на Берлускони изглежда неизбежна

Дните на Силвио Берлускони като министър-председател на Италия изглеждат преброени, след като в ключовия вот за бюджета днес той загуби мнозинството си в парламента. Предлаганите от кабинета промени в публичните финанси бяха приети, но само с 308 гласа вместо с очакваното мнозинство от поне 316.

Лидерите на повечето други политически сили незабавно призоваха премиера да се оттегли. "Моля ви с цялата си убедителност, господин Министър-председател, най-после да си дадете сметка за положението... и да се оттеглите", заяви водачът на опозицията Пиер Луиджи Берсани. Дори Умберто Боси, лидер на Северната лига и коалиционен партньор на премиера, го призова да си отиде. Боси дори посочи най-подходящия заместник – Анджелино Алфано, секретар на оглавяваната от Берлускони партия PDL. 

В дните преди вота Берлускони категорично отказваше да коментира възможността за оставка, независимо от все по-слабото доверие на финансовите пазари към него. След загубата на парламентарното мнозинство обаче повечето коментатори описват бъдещето му като "дълга агония".

 

"Развод по италиански" - коментар за възходите и паденията на Силвио Берлускони четете тук.