fallback

Президентът на Гърция събра опонентите Папандреу- Самарас

Правителството на Гърция спешно трябва да ратифицира одобрения от Европейския съюз пореден спасителен транш.

06.11.2011 | 20:45

Президентът на Гърция Каролос Папуляс е домакин на изключително важните разговори между гръцкия премиер Георгиос Папандреу  и лидера  на основната опозиционна партия Антонис Самарас, който настоява за оставката на гръцкия премиер. Запознати източници твърдят, че Папандреу може да подаде оставка, веднага след като се изясни съставът на новото коалиционно управление. Формирането на коалиционно правителство е наложително, тъй като Гърция спешно трябва да ратифицира одобрения от Европейския съюз шести спасителен транш от финансовия пакет за 110 млрд. евро. Сред другите важни решения, които гръцкият Министерски съвет трябва да вземе, за да не фалира страната са:

  • Приключване на преговорите с ЕК, ЕЦБ и МВФ (тройката) за нова икономическа програма
  • Гласуване на бюджета за 2012 година преди 31 декември
  • Пълно изпълнение на бюджета за 2011 г. в петия преразгледан меморандум
  • Предприемане на всички необходими мерки за осигуряване на участие на частни банки и пенсионни фондове в процеса по осигурява на финансирането, според решението за включване на частния сектор в спасяването на Гърция от 26 октомври.
  • Формиране на правни и финансови изисквания за прилагането на новата схема за участието на частния сектор.
  • Изплащане от новата програма за покриване на гръцките заемите, в рамките на допълнителни 20 млрд. евро, преди края на февруари 2012 година.

Според разпространена в медиите на информация канцлерът на Германия Ангела Меркел е настояла решението да бъде взетo още тази вечер.Ако не бъде постигнато споразумение, Гърция ще фалира.

Председателят на Гръцката индустриална камара Димитрис Даскалопулос коментира през деня, че „превръщането на икономическата криза в национално-политическо приключение е опасно”. По неговите думи модерната политическа система не е успяла да запази икономиката на страната здрава: „Задължение на отговорните партийни лидери е да осигурят европейските перспективи на страната, като се подчинят на една смела политическа коалиция и покажат зрялост и политическа отговорност,” добавя Даскалопулос.

fallback
Още от Свят
fallback