МВФ и ЕС ще проверяват Италия

Лидерите на 20-те най- големи икономики се съгласиха да увеличат средствата в МВФ.

04.11.2011 | 18:23
МВФ и ЕС ще проверяват Италия

Най-големите икономики в света ще увеличат средствата на Международния валутен фонд. В същото време Италия се съгласи на мониторинг от страна на МВФ и ЕС. Те ще следят за напредъка на дълго отлаганите реформи.
"Един от позитивните сигнали на днешната среща в Кан е, че Италия помоли не само ЕС, но и Международния валутен фонд да следи за изпълнението на реформите в страната –заяви германският канцлер Ангела Меркел. -  Мисията ще започне следващата седмица и скоро ще бъдат подготвени доклади.“
Чрез договорените отстъпки италианския премиер се опитва да облекчи натиска от пазарите, които са взели на прицел държавния дълг на страната. "Италия държи ключа към решаване на дълговата криза в еврозоната," коментират анализаторите.
Освен кризата в Италия, и тази в Гърция беше във фокуса на вниманието на двайсетте най-развити икономики в света.
По думите на британския финансов министър Джордж Озбърн преговорите в Кан са изключително трудно.
"Еврозоната трябва да поеме своята отговорност и да защити собствената си валута. Никой друг не може да го направи вместо тях, включително Великобритания. Останалата част от света, не само Великобритания, но страни като Китай и Япония, трябва да бъдат сигурни, че международната икономическа система е стабилна, добре финансирана и включва МВФ,“ коментира финансист номер 1 на Великобритания. Според Озбърн светът трябва да бъде готов за всякакви сценарии в Гърция.
 „В края на краищата хората тук във Франция не могат да определят какво се случва в Атина, определя го гръцкия народ и гръцките политици – подчерта Озбърн. -  Това, което можем да направим ние, е да се уверим, че светът е готов за всякаква развръзка в Гърция“
На свой ред председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че напълно подкрепя Гърция като член на европейското семейство, но страната трябва сама да реши своето бъдеще.
„Искаме Гърция да остане в еврото, но тя трябва да реши дали е готова да поеме ангажиментите, които произтичат от членството в еврозоната,“ подчерта Барозу.
Работният ден на лидерите на Г-20 започна с подписването на конвенцията срещу укриване на данъци. Освен това най-големите икономики в света се съгласиха да увеличат средствата на Международния валутен фонд, за да му помогнат да се справи с дълговата криза. От есента на 2012 година държавите ще могат да направят доброволни дарения.