Меркел остава най-влиятелната жена

Обама, Путин и Ху Дзинтао оглавяват годишната класация на Forbes на личностите с най-голяма тежест.

03.11.2011 | 13:34
Меркел остава най-влиятелната жена

Ангела Меркел е най-влиятелната жена на планетата според класацията на авторитетното списание Forbes. Преди нея обаче се нареждат трима мъже - на първо място е американският президент Барак Обама, следван от руския премиер Владимир Путин и китайския държавен глава Ху Дзинтао. Въпреки че не разполага с ядрен арсенал и не стои начело на бързо развиваща се държава, 27-годишният основател на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг също попадна в списъка на Forbes. Тази година той заема девето място, непосредствено преди премиера на Великобритания Дейвид Камерън, и една позиция след председателя на американския Федерален резерв Бен Бернанке.
„Това, което ЦРУ не успя да направи за 60 години, Марк Зукърбърг успя за седем - да разбере какво мислят, четат и слушат 800 милиона души“, отбелязват редакторите на Forbes.
Барак Обама оглавява списъка след успехите при ликвидирането на Осама бин Ладен и отстраняването на либийския диктатор Муамар Кадафи от власт.
Класацията на Forbes определя Съединените щати като най-влиятелната държава в света, с най-иновативна икономика и армия.
Съоснователят на технологичния гигант Microsoft Бил Гейтс е най-челно класираният корпоративен лидер - на пета позиция. Това се дължи на щедрата финансова подкрепа, която фондацията му оказва на борбата с маларията.
Кралят на Саудитска Арабия Абдула бин Абдул-Азиз ал Сауд заема шеста позиция. Държавният глава на най-голямата производителка на петрол в света изпреварва с едно място папа Бенедикт XVI.
Десет души са изпаднали от престижния списък на Forbes в сравнение с миналата година. Сред тях са телевизионната водеща Опра Уинфри, развенчаният шеф на МВФ Доминик Строс-Кан и изправеният пред банкрут създател на WikiLeaks Джулиан Асандж. Извън подреждането са и вече покойните Стив Джобс и Осама Бин Ладен.