Борисов: Време ЕС да обърне внимание и на послушните страни

Гръцките банки у нас са длъжни да спазват изискванията за капиталова адекватност.

27.10.2011 | 07:43
Борисов: Време ЕС да обърне внимание и на послушните страни
Борисов: Време ЕС да обърне внимание и на послушните страни

Да бъдат поощрени страните, които спазват стриктно условията за финансова дисциплина и критериите, заложени в Договора от Маастрихт – това призоваха на заседанието на Европейския съвет в Брюксел някои от лидерите на държавите-членки на ЕС, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Крайно време е да започне да се говори за страните, като България, които са въвели и изстрадали ограниченията”, заяви премиерът Бойко Борисов, след като взе участие в срещата. „Обсъждането на държави, които са допуснали големи бюджетни дефицити, не са подготвили банковите си системи, раздавали са големи пенсии и заплати и са харчили повече, отколкото могат да си позволят, вече започва да има отрицателен ефект при дисциплинираните страни”, отбеляза министър-председателят. Той съобщи, че 27-те членки на ЕС са постигнали политическо решение за начините, по които може да се излезе от икономическата криза, но окончателно това се очаква да бъде потвърдено след срещата на 17-те страни от еврозоната. Премиерът уточни, че постигнатото политическо решение засяга начина, по който да се капитализират банките - те трябва да постигнат 9-процентна капиталова адекватност. В момента банките в страната ни имат 15%. Борисов уточни, че гръцките банки в България са отделни юридически лица и също са длъжни да се съобразяват с изискването за 15% адекватност, като това се наблюдава внимателно от Българската народна банка. По думите на министър-председателя в споразумението на страните-членки отсъства предложението страните в тежко положение да плащат по-малка част от стойността на проектите, съфинансирани от европейските фондове.

„Надявам гръцкото правителство да приеме и въведе бързо предложенията за справяне с кризата, защото когато всеки ден се говори за криза, това плаши инвеститорите, намалява доверието, а това влияе на вътрешния пазар, на потреблението”, подчерта Борисов. По думите му на този етап България няма да участва с финансови средства в решаването на текущите проблеми в еврозоната и допълни, че правителството ни работи за европейска солидарност и дисциплина.