Кредитният рейтинг на САЩ под нова заплаха

Поводът за ново понижение на оценката на Съединените щати може да бъде евентуален провал от страна на Конгреса за приемане на дългосрочен план за намаляване на бюджетния дефицит.

24.10.2011 | 07:50
Кредитният рейтинг на САЩ под нова заплаха
Кредитният рейтинг на САЩ под нова заплаха

Кредитният рейтинг на Съединените щати може да бъде понижен от още една рейтингова агенция до края на годината, заради опасения за дефицита на страната. Това прогнозират анализатори на Merrill Lynch, цитирани от Reuters. След като през август Standard&Poor’s намали върховия американски рейтинг, второ подобно понижение би разклатило още повече чувствителната икономика отвъд океана.
Поводът за ново понижение на рейтинга на Съединените щати може да бъде евентуален провал от страна на Конгреса за приемане на дългосрочен план за намаляване на бюджетния дефицит. Множество анализатори се опасяват от нов удар върху трите А на американския дълг, но повечето от тях се въздържаха от конкретни прогнози.
 Специалистите от Merrill Lynch обаче предупреждават, че до края на ноември или в началото на декември е твърде вероятно да станем свидетели на подобен сценарий. Двупартийният конгресен комитет, сформиран за въпросите на дефицита, известен още като „супер комитета“, трябва да съумее да обедини демократи и републиканци в опит да намери решение на бюджетните проблеми.
Американският дефицит трябва да бъде намален с най-малко 1,2 трилиона долара до края на ноември. Ако комитетът не успее да приеме план, ще бъде задействана автоматична програма за орязване на тази сума. Програмата ще започне през 2013 г. Автоматичното съкращаване на бюджета ще натежи още повече на американската икономика, казват от Merrill Lynch.