Франция и Белгия одобриха помощта за Dexia

Белгия одобри цесията на Dexia за 4 млрд. евро, първи етап от разделянето на Dexia, часове след като и френският Сенат ратифицира решението за спасяване на дружеството.

20.10.2011 | 11:43
Франция и Белгия одобриха помощта за Dexia

Ефектът от решението на белгийското правителство ще бъде главно във финансирането, предоставяно от Dexia Banque Belgique на Dexia SA и Dexia Credit local, като белгийският клон на дружеството става кредитор на останалата част от групата.

На 19 октомври 2011г. и френският Сенат одобри решението на правителството да гарантира над една трета от потенциалните загуби на френско-белгийската банка от токсични активи. Споразумението е ключов етап от плана за спасяване на Dexia, която има да изплаща траншове по заемите на стотици френски градове.

Dexia одобри споразумението с френските Caisse des Depots /CDC/ и Banque Postale за отделяне на дейностите по финансиране на общините от портфейла на същите общини. Както се очакваше, френската Banque Postale ще поеме 65% от новата структура на общинско финансиране, а Caisse des Depots /CDC/ получава мажоритарен контрол  над управлението на старите кредити.

Dexia SA мина стрестестовете, както останалите европейски банки, но само три месеца след това бе национализирана. Тя стана първата жертва на европейската дългова криза.