Гърция парализирана от стачка за 48 часа

Страната отново остава без транспорт

19.10.2011 | 07:48
Гърция парализирана от стачка за 48 часа

Гърция за пореден път ще бъде парализирана от 48-часова общонационална стачка.Тя идва в момент, когато парламентът трябва да гласува новите строги мерки за икономии, поискани от международните кредитори.  Тази седмицата, която по думите на гръцкия премиер Георгиос Папандреу е решаваща за страната, и досега имаше протести в почти всички сектори на икономика - от боклукчиите до министерства, блокирани от собствените си работници.

Синдикатите са убедени, че в стачката ще участват всички недоволни граждани на страната, за да изпратят силно послание към правителството и политическата система. Очаква се да бъдат затворени правителствени служби, фирми, офиси и магазини. Гърция ще остане и без самолети, влакове, автобуси, таксита и камиони. За първи път, собствениците на малък бизнес ще се включат в стачката. Възможно е да се стигне до сблъсъци между протестиращите и полицията, каквито последно имаше през юни. Причината е, че днес и утре парламентът трябва да гласува дълбоко непопулярния пакет от мерки, който включва увеличение на данъците, орязване на заплатите и пенсиите, както и включване на около 30 хил. държавни служители в т. нар. трудов резерв, където до уволнението им ще получат 60% от заплатите си.

Очаква се Папандреу да получи подкрепата на някои от по-малките опозиционни партии. Някои от членовете на управляващата партия ПАСОК вече заплашиха да се противопоставят на част от мерките. В капана на дълбока рецесия и държавен дълг, равняващ се на около 162% от БВП, Гърция ще свърши парите до няколко седмици, ако не получи международна помощ. Инспекторите от Международния валутен фонд , ЕС и Европейската централна банка, които бяха в Атина миналата седмица, препоръчаха освобождаване на спасителните 8 млрд. евро помощ. Това обаче ще бъде само временно облекчение . Затова те призоваха социалистическото правителство на Папандреу да напредне с допълнителното затягане на коланите, което включва най-сериозните съкращения в следвоенната история на Гърция.