Bluescope съкрати 1000 работни места в Австралия

Най-големият производител на стомана в Австралия, Bluescope, започна съкращения в отговор на забавянето на вътрешния ръст.

18.10.2011 | 12:12
Bluescope съкрати 1000 работни места в Австралия

 

Рекордният износ на въглища и желязна руда предизвикаха завист от развиващите се страни и изпратиха австралийския долар до тримесечен връх през юли. Тенденцията обаче рязко се промени и забавянето на глобалната икономика, наред със съмненията около китайския растеж нанесоха двоен удар на австралийската валута.

Ако някой иска да хеджира в Австралия, единственото място, откъдето да започне е валутния пазар – от всички пазари, които отбелязаха значителен спад – и тук включвам кредитите, лихвите, в известна степен акциите, смята Виктор Хорт от Morgan Stanley. Според него валутният пазар е сравнително най-бърз в момента.

Безработицата в Австралия все още не е стигнала тревожни нива, но мнозина икономисти, включително от Westpac се замислят за бъдещето. Бил Евънс от тази компания твърди, че безработицата може бързо да се увеличи и след това бавно да се възстановява. "Централните банки са наясно с това, така че като видите нивото на безработица да се раздвижи, трябва да го имате предвид", казва Б. Еванс.

Картината на австралийския долар обаче се усложнява от действията на централната банка, която търси начин да се справи с инфлацията. Икономистите понижават прогнозата си за ръст.

Юан Макгрегър от Ozforex обяснява, че щом пазарите усетят полъха на промяната на лихвите, което се очаква да стане около февруари догодина, има шанс за спад на австралийския долар и да пробва отново тези нива от 90 цента, наблюдавани преди няколко месеца.

Още от 1990 година анализатори предричаха проблеми пред развитието на австралийската икономика. Причините се криеха в честите намеси на държавата на пазарите и непрекъснатите опити за регулиране на кредитните процеси. Сериозната променливост на австралийският долар, в последните години, спрямо основните валути показва, че подобни прогнози са били напълно резонни.