Инфлацията в Китай се понижи до 6.1 %

Натискът върху потребителските разходи продължава да е силен заради постоянно повишаващите се цени.

14.10.2011 | 12:45
Инфлацията в Китай се понижи до 6.1 %

Слаб спад регистрира инфлацията в Китай, достигайки ниво от 6.1 % спрямо най- високото от 6.5 %, регистрирано през юли. В същото време цените на храните не спират да се покачват.
Малцина са анализаторите обаче, които смятат, че страната ще последва примера на Бразилия, Индонезия и Сингапур и ще промени твърдата си валутна политика в краткосрочен план. След като от октомври миналата година повиши пет пъти лихвите си, а изискванията за банковите резерви – цели девет пъти, Централната банка на страната сега е обезпокоена от мрачните прогнози за европейските и американските икономики.
Натискът на цените на храните също остава силен, което показва, че борбата с инфлацията е далече от своя край. Цените на храните се повишиха с 13,4% през изминалата година. Покачването беше посрещнато от жителите на Пекин с примирение и затягане на коланите.
С наближаването на годишната среща за икономическата политика на управляващата китайска комунистическа партия през декември, нивата на инфлацията може и да се понижат още повече, но опасенията са за по-нататъшен ръст на цените, а от там и на общественото недоволство.