Гърция ще получи новия транш през ноември

Венизелос обеща страната да не напуска еврозоната

11.10.2011 | 19:23
Гърция ще получи новия транш през ноември

Гърция ще получи поредния транш от 8 млрд. евро в началото на ноември, потвърдиха представителите на Тройката на международните финансови институции. Преводът ще бъде направен, когато еврогрупата и МВФ одобри заключенията от направения одит. Представителите на Тройката съобщиха още, че са постигнали споразумение с гръцките власти по бюджетната политика, която Гърция трябва да предприеме.

Инспекторите от ЕК, МВФ и ЕЦБ подновиха прегледа на гръцките финанси и напредъка в реформите в края на септември, почти 4 седмици след като спряха предишните преговори заради несъгласие с гръцките власти по необходимите стъпки за излизане на кризата.

Висши представители на Тройката обявиха миналата седмица, че очакват повече детайли от ефекта от икономиите в обществения сектор и увеличението на данъците, преди да приключат оценката си.

Няма проблем в преговорите по този въпрос, нито от наша страна, нито от партньорите ни, заяви министърът на финансите на Гърция Евангелос Венизелос. "Гърция е и винаги ще бъде член на еврозоната", категоричен беше той.

ЕС отложи с една седмица срещата на върха, за да има повече време да търси изход от кризата. Лидерите на Германия и Франция дадоха в неделя известна надежда на инвеститорите с обещанието за план за рекапитализация на европейските банки.