ЕС ще обсъжда нови стимули

Финансовите министри ще обсъждат дали страните с по-силни публични финанси могат да осигурят бюджетни стимули в помощ на ръста в общността.

02.10.2011 | 11:48
ЕС ще обсъжда нови стимули
ЕС ще обсъжда нови стимули

 

Дебатът, който се очаква на 3 и 4 октомври в Люксембург, може да даде сигнал за лека промяна в политиката, приета от министрите на финансите на ЕС през октомри 2009г., призоваваща всички страни-членки да започнат да съкращават дефицитите си през 2011г. С по-бавния си ръст на възстановяване, ЕС се оказа под натиска на МВФ и САЩ да започне да обмисля повече стимули, пише WSJ.

Министрите на финансите от еврозоната, които се срещат на 3 октомври, ще разгледат мерките, предложени от Гърция за подновяваве на програмата й за икономии. Еврозоната и МВФ са доволни от новите фискални мерки на правителството, включително новия данък върху имотите и съкращенията в обществения сектор.

На срещата си на 9 октомври френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел ще обсъждат усилването на икономическата интеграция, съобщава агенция Bloomberg, цитирайки анонимен източник, Щефан Зайберт, говорителят на Меркел не е потвърдил официално срещата преди заседанието на Съвета на ЕС в средата на октомври.

Президентът на ЕС Херман Ван Ромпой води консултации с правителствата на страните от еврозоната по новите предложения за подобряване на управлението на публичните финанси на групата, които се очаква да бъдат представени на срещата на 18 октомври.

Парламентите на три от 17 страни от еврозоната все още не са ратифицирали увеличението на Европейския фонд за финансова стабилност. Освен Холандия и Малта, несигурност има около решението на Словакия, която се очаква да гласува на 25 октомври, съобщава АФП. Но германският министър на финансите В. Шойбле потвърди, че Берлин все още не е готов да увеличи вноската си в него. „Спасителният фонд трябва да разполага с 440 млрд. евро. - заяви Шойбле. - 221 млрд. от него са от Германия. Това е”. - заяви той. 58% от германците считат увеличението на Фонда за грешка, според проучване на Bild am Sonntag.

В Атина Тройката продължава одита на непопулярните реформи, обещани от правителството на Папандреу срещу финансова помощ, на фона на социалните протести. Мисията трябва да реши дали през октомври да се деблокират обещаните средства. Министърът на финансите на Гърция Евангелос Венизелос приеветства новината за 1 млрд. долара инвестиции от Qatar Holdings в един от най-големите проекти за добив на злато в страната.