Папандреу продължава преговорите за Гърция

Днес Папандреу ще се срещне с президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой във Варшава, а след това ще отпътува за Париж за разговори с френския президент Никола Саркози.

30.09.2011 | 09:35
Папандреу продължава преговорите за Гърция
Папандреу продължава преговорите за Гърция

Премиерът на Гърция Георгиос Папандреу продължава своите консултации с европейки лидери за ситуацията в страната му. Днес Папандреу ще се срещне с президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой във Варшава, а след това ще отпътува за Париж за разговори с френския президент Никола Саркози. През това време се очаква парламентът на Австрия да ратифицира промените в Европейския спасителен фонд след положителните вотове в Германия, Финландия, а през нощта и в Естония.
Гласуването в австрийския парламент се наложи преди две седмици след като опита на правителството да приеме закона по бързата процедура, като мине през финансова комисия, беше отхвърлен от опозиционните партии. Те поискаха повече дебати по предложението.
На днешният вот обаче сътресения едва ли ще има след като тези дни противопоставящата се досега Зелена партия даде своята подкрепа. „За“ ще гласуват от управляващата коалиция на социалдемократите и Народната партия. Срещу са крайнодесните опозиционни партии, според които законът ще остави на бъдещите поколения твърде голямо дългово бреме.
С увеличаването на спасителния фонд делът на Австрия в него се увеличава до близо 22 милиарда евро от настоящите около 12 милиарда. През нощта, със солидно мнозинство въпреки ожесточените няколкочасови дебати, Естония стана поредната държава в еврозоната, която одобри кризисния фонд от 440 милиарда евро. Балтийската република ще участва в него с близо 2 милиарда евро. След Австрия остават само още три вота – в Малта, Холандия и Словакия. Последната се очаква да бъде най-голямото препятствие пред ратифицирането на промените, тъй като правителството все още не може да намери подкрепа в своите собствени редици за гласуването, предвидено за 25-и октомври. Засега партньорите в коалиционния кабинет - евроскептична партия "Свобода и солидарност" отказва компромисно споразумение. Член на еврозоната от 2009 година, Словакия е единствената страна, отказала да участва в спасителния заем за Гърция през 2010 г.