Бундестагът одобри увеличаване на фонда за стабилност на ЕС

Очаква се мярката да бъде одобрена и в горната камара на парламента, където ще бъде подложена на гласуване в петък.

29.09.2011 | 17:02
Бундестагът одобри увеличаване на фонда за стабилност на ЕС
Бундестагът одобри увеличаване на фонда за стабилност на ЕС

Германският Бундестаг одобри увеличаването на средствата за Европейския фонд за финансова стабилност, чиято цел е да предотврати крахът на еврото. Вотът се смяташе за най-големият тест за канцлера Ангела Меркел, откакто дойде на власт преди шест години. Разширяването на фонда означава, че Германия, като най-голяма икономика в еврозоната, вече ще трябва да гарантира заеми до 211 млрд. евро.
523 депутата от 620-членния Бундестаг одобриха законопроекта. 85 гласуваха против, а трима се въздържаха. 9 депутати не присъстваха в залата. Вотът в Бундестага се отнася за увеличаването на заемодателния капацитет на фонда за финансова стабилност, а също така и за предоставянето на нови правомощия, като купуването на правителствени облигации на задлъжнели държави или отдаване на заеми както на правителства, така и на банки с ниска капитализация.
„Европа зависи от силата на германската икономика – заяви финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле. - Това е така, защо солидарността на Германия е очевидна, но ние трябва да водим такава финансова и икономическа политика, която ще ни позволи да продължим да бъдем стожер на стабилността и двигател на растежа в Европа“.
Голяма част от обикновените германци негодуват от допълнителното обвързване на страната им с помощи за затруднените членки на еврозоната, като Гърция. Въпреки това, германският финансов министър Волфганг Шойбле е уверен, че страната ще получи следващият транш от спасителния заем в най –скоро време.
„Мисията на МВФ, Европейската централна банка и ЕС ще възобнови работа днес,“информира финансовият министър Шойбле.
Проверяващите трябва да установят дали са изпълнени условията за плащане на следващата част от заема, едва след което ще бъде реализирано и самото плащане. Вероятно това решение ще бъде взето на 13 октомври от финансовите министри на еврозоната.
След гласуването в Бундестага, разширяването на Европейския фонд трябва да бъде одобрено и от горната камара на германския парламент в петък. За да влезе в сила, фондът трябва да бъде ратифициран от всички 17 членки на еврозоната. Досега „за“ са гласували 10 страни. Като най-голямата икономика в Европа, ангажиментът на Германия към Европейския фонд за финансова стабилност ще нарасне от 123 млрд. до 211 млрд. евро. На Меркел обаче тепърва й предстои борба за прокарване на още две важни решения - отпускането на втори спасителен заем за Гърция и създаването на постоянен спасителен фонд в еврозоната - така нареченият Европейски механизъм за стабилност, който трябва да замести настоящия фонд през 2013 г.