Германия ще гласува за повече средства във фонда за стабилност на ЕС

Вотът в Бундестага се отнася за увеличаването на кредитния капацитет на фонда за финансова стабилност.

29.09.2011 | 09:33
Германия ще гласува за повече средства във фонда за стабилност на ЕС
Германия ще гласува за повече средства във фонда за стабилност на ЕС

Германският Бундестаг ще гласува увеличаването на средствата за Европейския фонд за финансова стабилност, предназначен за спасяване от крах на еврото. Въпреки вътрешно- коалиционните критики и съмнения, се очаква канцлерът Ангела Меркел да получи подкрепата на своите депутати, без да се налага да търси гласове от опозицията.
Вотът в Бундестага се отнася за увеличаването на кредитния капацитет на фонда за финансова стабилност, а също така и за предоставянето на нови правомощия, като купуването на правителствени облигации на задлъжнели държави или отдаване на заеми, както на правителства, така и на банки с ниска капитализация. Разширяването на фонда означава, че в Германия, като най-голяма икономика в еврозоната, вече ще трябва да гарантира заеми до 211 млрд. евро. В момента границата е 123 млрд. евро.
Депутати от всички германски партии поискаха в бъдеще Бундестагът да има по-голямо участие в решенията на Европейския фонд за финансова стабилност. За това настоя по-рано този месец и Върховният съд на Германия след като даде одобрението си за участието на страната във фонда. Затова от тук нататък всички решения на кабинета на Меркел трябва да преминават най-малко през парламентарна комисия.
Голяма част от обикновените германци обаче негодуват от допълнителното обвързване на страната им с помощи за затруднените членки на еврозоната.
След гласуването в Бундестага, разширяването на Европейския фонд трябва да бъде одобрено и от горната камара на германския парламент в петък. За да влезе в сила, фондът трябва да бъде ратифициран от всичко 17 членки на еврозоната. На Меркел обаче тепърва й предстои борба за прокарване на още две важни решения - отпускането на втори спасителен заем за Гърция и създаването на постоянен спасителен фонд в еврозоната – т.нар. Европейски механизъм за стабилност, който трябва да замести настоящия фонд през 2013 г.
Преди ден Финландия одобри увеличаване размера и правомощията на Европейския фонд за финансова стабилност и стана деветата държавата, гласувала в подкрепа на спасителния фонд.