Япония предложи помощ на Гърция

„Гърция е изправена пред „мига на истината",заяви говорителят на Европейската комисия Амадеу Алфатаж.

27.09.2011 | 16:31
Япония предложи помощ на Гърция
Япония предложи помощ на Гърция

Гарантирам, че Гърция ще удържи на поетите ангажименти, заяви гръцкият премиер Георгиос Папандреу по време на посещението си в Германия. Визитата на гръцкия премиер става преди ключовия вот в Бундестага за увеличаването до 2 трлн. евро на Фонда за спасителни заеми, предназначен за задлъжнели страни-членки на еврозоната. Междувременно, докато Папандреу е в Германия, в родината му, протестните шествия продължават.
Тази вечер гръцкият премиер ще разговаря на четири очи с германския канцлер относно напредъка на Атина в намаляването на бюджетния дефицит. През това време в гръцкия парламент ще се обсъжда новия данък върху собствеността. Приемането му е ключово за убеждаване на Европейския съюз и Международния валутен фонд да отпуснат поредния транш от спасителния финансов план за Гърция.
Гласуването се следи внимателно в управляващата партия ПАСОК, която загуби двама от своите членове по време на предходния вот в парламента през юни. Дори отново да последват оставки, всеобщите очаквания са, че ПАСОК ще успее да прокара данъка.
„Гърция е изправена пред „мига на истината“ и трябва изцяло да изпълни предвидените реформи, за да й бъде отпусната следващата сума по заема,“ заяви говорителят на Европейската комисия Амадеу Алфатаж. Той изрази съмнение, че министрите от еврозоната ще одобрят транша на 3 октомври, както беше планирано.
Междувременно тази сутрин Япония обяви, че обмисля дали да стане част от обсъждания глобален план за подпомагане на Гърция заради желанието си да успокои ситуацията в Европа, която е ключов пазар за японския износ.