Обама: Кризата в Европа – заплаха за целия свят

По думите на американския президент „финансова криза, през която Европа преминава сега, плаши целия свят“.

27.09.2011 | 11:10
Обама: Кризата в Европа – заплаха за целия свят
Обама: Кризата в Европа – заплаха за целия свят

Барак Обама заяви, че растящата криза в Европа заплашва целия свят. Американският президент подчерта, че лидерите на страните от еврозоната не работят достатъчно бързо над решението на задълбочаващия се проблем.
Обама подчерта, че възстановяването на американската икономика се е забавило, заради проблемите по целия свят, включително Арабската пролет и притеснения за финансовото здраве на европейските народи.
„Те още не са се възстановили до край от кризата, започнала през 2007 г., и така и не се справиха с предизвикателствата, появили се пред банковите им системи- заяви американският президент. -  Така че въпросът е, че икономиките по целия свят нямат бързия растеж, който им е нужен. Сега всичко това се съчетава със случващото се в Гърция,
По думите на Обама „финансова криза, през която Европа преминава сега, плаши целия свят“. Той подчерта, че приетите решения във връзка с европейската дългова криза „не се прилагат толкова бързо, колкото е необходимо.“
Президентът-демократ, който през 2009 г. прокара план за стимулиране икономиката на стойност 800 милиарда долара, сега предлага програма за 447 милиарда за създаване на работни места и намаляване на данъците за малкия бизнес. Предложението му обаче среща сериозната съпротива от републиканците.