Европа спешно се нуждае от план срещу дълговата криза

Първата стъпка в новия антикризисен план е банките в еврозоната да се рекапитализират с десетки милиарди евро.

26.09.2011 | 09:44
Европа спешно се нуждае от план срещу дълговата криза
Европа спешно се нуждае от план срещу дълговата криза

Европа трябва за броени седмици да изготви мащабен план за решително преодоляване на дълговата криза, стана ясно след срещата на Г-20 във Вашингтон.
Проектът, по който към момента работят европейските лидери, включва частичен фалит на Гърция и наливане на милиарди евро в банковата система. Целта е да не се позволи разпространението на кризата от Гърция, Португалия и Ирландия към Италия и Испания, които се определят като прекалено големи, за да бъдат спасeни.
Срокът за окончателно изготвяне на мерките е до началото на ноември, когато в Кан ще се проведат следващите разговори на високо ниво. Първата стъпка в новия антикризисен план е банките в еврозоната да се рекапитализират с десетки милиарди евро. Това би гарантирало, че системата ще остане стабилна дори при фалит на Гърция. Вторият основен момент е увеличение в размера на Европейския фонд за финансова стабилност, който в момента се равнява на 440 млрд. евро. Според оценки на икономисти, ако Италия и Испания останат извън пазарите, те ще се нуждаят от близо 2 трлн. евро. Правителствата ще се опитат да достигнат тази сума с помощта на Европейската централна банка.