fallback

Бойкот на западните стоки: Скъпа храна с лошо качество в Русия

Безпрецедентен тласък на родното земеделие? 

23.09.2019 | 14:55 Автор: Тодор Петров

Вече пет години без френско сирене, полски ябълки и испански домати: през август 2014 Русия забрани вноса на месо, риба, зеленчуци, плодове, мляко и млечни продукти от ЕС и други страни, като контрамярка на западните санкции, наложени на Москва заради руската агресия в Украйна. 

През миналия декември Путин обяви, че това е дало безпрецедентен тласък на родното земеделие, а продажбите на вътрешния пазар се били увеличили 16 пъти, съобщава "Дойче вече", цитирана от dnes.bg.

В търговската мрежа вече се предлагат много повече руски хранителни стоки, посочва по темата "Франкфуртер алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). Някои от тях са с добро качество, като краставиците, морковите и червеното цвекло. Карфиол и броколи Русия внася междувременно от Иран и Ливан, ябълки - от Крим или Южна Америка, хубавите, скъпи домати идват от Азербайджан, а по-обикновените са руско производство.

Преди година Русия наложи забрана за внос на хранителни продукти от Запада. Много руснаци се гневят на този ход, защото са принудени да плащат по-високи цени за по-ниско качество. Други обаче подкрепят линията на Кремъл.

При млечните продкути първоначално беше регистриран дефицит. Но впоследствие на пазара се появиха руски имитации на сирената гауда и пармезан. Основната им съставка обаче е палмово масло, тъй като Русия произвежда твърде малко мляко. Така производителите поддържат сравнително ниски цени на продуктите. Качеството им обаче е по-ниско.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback