Благотворителен търг за Хаити

Кристис смята, че може да събере около 10 млн. долара от търга в полза на Хаити. Страната силно пострада от земетресението през януари миналата година.

20.09.2011 | 08:57
Благотворителен търг за Хаити
Благотворителен търг за Хаити

Приблизително 10 млн. долара от благотворителен търг за Хаити очаква да събере аукционната къща „Кристис“. Страната силно пострада от земетресението през януари миналата година.
По думите на актьорa Бен Стилър е необходимо постоянно да се говори за проблема.
„Идеята за този търг е много добра. Освен парите, които ще съберем, надяваме се да привлечем и внимание. Целта е хората да говорят за проблема и да се сетят, че все още страната се възстановява. Има 600 000 души, които все още живеят в палатки. Ще минат години преди да заживеят нормално,“ коментира Стилър.
Той основа Инициативата „Училище в Хаити“, програма, която помага на децата, засегнати от природното бедствие. Актьорът - филантроп се вдъхновил от подобна благотворителна акция на Боно и Деймиън Хърст, с която бяха събрани средства за фондацията за борба със СПИН на певеца.
В колекцията, която се продава са включени автори, предложени от галериста Дейвид Цвирнер от Ню Йорк.
 „Въпреки застоя през август, пазарът на изкуство се радва на доверие – отбелязва Еми Капелацо от „Кристис“. - Не сме усетили някакъв спад. Мисля, че хората проявяват разум, когато решават какво искат да имат. Към повечето предмети в тази зала ще има повече от внимание“.
Аукционната къща се отказа от такса и комисионна в полза на каузата.