Предсрочни парламентарни избори в Латвия

Изборите бяха насрочени след референдум и последвало разпускане на последния парламент.

17.09.2011 | 17:06
Предсрочни парламентарни избори в Латвия
Предсрочни парламентарни избори в Латвия

В Латвия се провеждат предсрочни парламентарни избори. Проруската партия в страната може да се окаже един от големите победители. Изборите бяха насрочени след референдум и последвало разпускане на последния парламент.
Проруската партия не е участвала в управлението на страната през последните две десетилетия. Етническите руснаци в страната наброяват над 2 млн. души. Социологическите проучвания сочат, че партията "Център на съгласието", която има 29 места в 100-местния парламент, ще спечели не по-малко кресла в парламента и ще увеличи шансовете си за участие в следващото управление.
Триумфът на пропруската партия може да се окаже исторически вододел в малката страна, здраво интегрирана със Запада, където голяма част от населението все още гледа с недоверие към Русия, коментират експерти. През май президентът Валдис Затлерс разпусна парламента, заради отказа на парламента да позволи разследване за корупция на депутат. Решението на президента беше подкрепено на референдум от 94% от избирателите. Самият президент плати висока цена за това, защото депутатите не го преизбрахана през юни. Според Евростат безработицата в Латвия остава безпрецедентно висока – 16.2 %, а десетки хиляди души са напуснали страната, за да търсят работа в чужбина.