ЕС отложи решението за спасителния транш за Гърция

Финансовият министър на Гърция Евангелос Венизело увери, че в страната се полагат всички усилия за изпълнението на поетите ангажименти.

16.09.2011 | 17:25
ЕС отложи решението за спасителния транш за Гърция
ЕС отложи решението за спасителния транш за Гърция

Финансовите министри от страните на Европейския съюз отложиха за октомври взимането на решението по отпускане на поредния транш от спасителната помощ за Гърция. Без допълнително финансиране в размер на $11 млрд. Атина може в близко време да обяви фалит, смятат експерти.
Същата теза сподели и австрийският министър на финансите Мария Фектер преди началото на срещата на ЕКОФИН в Полша. 
„Трябва да помислим за такава алтернатива,“ – заяви Фектер. Тя сподели, че в момента се работи „по програма, която е по-смислена и по-добра за всички. Не искам всяка седмица да обсъждам идеи, които не могат да се реализират“.
На свой ред финансовият министър на Гърция Евангелос Венизелос увери, че в страната се полагат всички усилия за изпълнението на поетите ангажименти.
Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле отблеза:
„В Европа имаме някои проблеми. Трябва обаче да решим проблемите и от двете страни на Атлантика, за да имаме повече стабилност на финансовите пазари. Това е причината да се страхуваме от отслабване на световната икономика. Европа трябва да си подреди къщичката, но това трябва да направи и Америка и двете трябва да действат заедно“.