ФЕД решава за стимулите през септември

По въпроса за рязкото повишение на цените тази година, Бернанке заяви, че явлението има временен характер.

09.09.2011 | 12:14
ФЕД решава за стимулите през септември

Часове преди речта на президента Барак Обама, председателят на Федералния резерв Бен Бернанке призова Конгреса да се заеме с дългосрочните финансови проблеми на страната. Бернанке заяви, че ФЕД няма да предприеме никакви действия преди следващото заседание през септември. Той не даде подробна информация какви точно ще бъдат мерките, които банката ще предприеме в помощ на икономиката.
 „С колегите ми ще разгледаме икономическите и финансови проблеми на заседанието ни през септември и ще се подготвим за използваме тези средства, по възможно най-добрия начин,“ заяви Бернанке. Той допълни, че са налице сериозни противоречия, които предстои да се изгладят: „Ние трябва да работим заедно, за да намерим решения, които можем да реализираме - стабилен бюджет за американското правителство,“ отбеляза още председателят на ФЕД.
По въпроса за рязкото повишение на цените тази година, Бернанке заяви, че явлението има временен характер.
„Твърдението, че ръстът на инфлацията тази година ще има дългосрочен ефект върху икономиката засега не се потвърждава“, бяха думите на Бернанке.
Отговаряйки на въпроси след речта си, Бернанке не каза и с колко правителството трябва да намали разходите през следващото десетилетие, нито даде подробности за намаляване на дългосрочния дефицит.