В Германия определиха помощта за еврозоната за законна

От Конституционния съд на страната обаче припомниха, че разпореждането с бюджета е прерогатив на парламента и трябва да остане такова.

07.09.2011 | 11:56
В Германия определиха помощта за еврозоната за законна
В Германия определиха помощта за еврозоната за законна

Съдиите в Карлсруе, които трябваше да се произнесат по законността на първата помощ за Гърция през 2010 г., както и по създаването на Европейския фонд за финансова стабилност, решиха, че Берлин не е нарушил Конституцията, обещавайки стотици милиарди евро.
Най-висшата юридическа инстанция в Германия обяви, че правителството има задължението да получи предварително одобрението на Комисията по бюджета на Бундестага (долната камара на парламента), преди да поема какъвто и да било ангажимент.
Върховните съдии в Карлсруе предупредиха, че и дума не може да става Берлин да ратифицира договори, предвиждащи покриване на дългове, особено, ако са свързани с „трудно прогнозируеми последици“.
Конституционният съд в Германия бе сезиран от група икономисти - евроскептици и един депутат-консерватор, които поискаха осъждането на инициативите по спасяването на правителството на Ангела Меркел.