МВФ с готовност да помогне на Либия

Страната зависи от износа на петрол, чието производство обаче силно се понижи от март досега.

26.08.2011 | 16:11
МВФ с готовност да помогне на Либия

На Либия ще са нужни месеци, дори години, за да се възстанови от пораженията на гражданската война. Страната зависи от износа на петрол, чието производство силно се понижи от март досега.
МВФ съобщи, че ще помогне на Либия в усилията за възстановяване на страната, след като бъде обявено новото правителство.
„Естеството на нашия ангажимент да се върви напред ще зависи от желанията на международно признатото правителство в страната – отбеляза говорителят на МВФ Дейвид Хоули. - Затова подчертавам, ние очакваме то да изрази намеренията си“.
Най- пряката загуба за либийската икономика е свързана с блокирания износ на петрол. По данни от февруари производството на суров петрол на ден е възлизало до 1,6 млн. барела. В момента производството е спаднало до 50 000 барела на ден.
В Турция лидерът на Преходния национален съвет Махмуд Джибрил информира за други проблеми в сфери в страната:
„Инфраструктурата е в лошо състояние – подчерта Махмуд Джибрил.-  Електроцентралите не работят. Влизаме във фаза, която можем на наречем „фаза на управление на очакванията“. Не можем да се справим с тях без средствата, които всъщност принадлежат на Либия. Убеден съм, че идеята е била изяснена и ще бъдат взети съответните решения“.
Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу подчерта, че страната му е наясно „колко е важно новият либийски флаг да бъде признат в ООН като единствен символ, представляващ либийския народ и неговия суверенитет“.
Централната банка на Либия притежава 144 тона злато, с което се нарежда сред първите 25 страни в с света. В момента обаче международната общност се съмнява дали Преходния национален съвет ще може да се справи със сформирането на ново правителство, както и с възстановяването на страната.