Либия ще изпълни петролните договори

В момента въпросът за прекратяване на един или друг договор не стои на дневен ред пред това правителство, заяви представител на бунтовници в Либия.

25.08.2011 | 18:01
Либия ще изпълни петролните договори

Либийската опозиция обещава да спазва всички подписани по-рано петролни договори. Това заяви в Дубай, представителят на опозицията Ахмед Джехани, който отговаря за възстановяването на инфраструктурата в страната.
„Договорите за доставка на петрол са неприкосновени,“ отбеляза Джехани.
Опасенията, че Триполи няма да изпълни част от договорите, се появиха в понеделник. Тогава говорителят на либийската петролна компания „AGOCO” Абделджалил Маюф съобщи, че новите либийски лидери може да преразгледат договорите си с Русия и Китай, заради дългогодишната подкрепа на двете страни към режима на Кадафи. Последва незабавна реакция. Пекин поиска от бунтовниците да защитят китайските инвестиции в Северна Африка. От столицата на ОАЕ дойде положителен отговор.
"Всички законни договори ще бъдат спазени – заяви Ахмед  Джехани. - В момента въпросът за прекратяване на  един или друг договор не стои на дневен ред пред това правителство.“
Нещо повече, Джехани заяви, че китайските инвестиции в Либия са добре дошли за възстановяването на страната. Той допълни, че пълното възстановяването на производството на петрол ще отнеме около 9 месеца.
Междувременно стана ясно,че италианските журналисти, които бяха заловени в сряда в северозападната част на Либия от въоръжена банда и бяха държани в плен в частен дом в Триполи, са освободени.