fallback

Доминик Строс-Кан може да бъде оневинен

Пресата в Ню Йорк твърди, че камериерката била готова да оттегли обвинения си, ако получи парично обезщетение.

23.08.2011 | 09:30

Нюйоркски прокурори поискаха обвиненията в сексуално посегателство срещу Доминик Строс-Кан да бъдат свалени. Очаква се решението на съдията да стане ясно днес. 62-годишният бивш директор на Международния валутен фонд беше арестуван за сексуално насилие на 32- годишна камериерка в хотел в Ню Йорк. Ако делото бъде прекратено, Строс-Кан ще бъде свободен да се върне във Франция, въпреки че е изправен и пред граждански иск на камериерката.

Пред съдия в Ню Йорк прокурорите заявиха, че вече не са убедени във вината на бившия директор на МВФ. През последните няколко седмици случаят започна да се разпада. Адвокатите на финансиста представиха информация, която постави под съмнение показанията на камериерката. Те твърдят, че тя е дала невярна информация за сексуалното посегателство. Имала е връзки с хора от престъпния свят и е излъгала американските власти, че е била малтретирана в родината си. Целта й била да получи убежище в Съединените щати.В началото на месеца тя заведе гражданско дело срещу Строс-Кан. Пресата в Ню Йорк твърди, че е била готова да оттегли обвинения си, ако получи парично обезщетение. От прокуратурата заявиха, че Доминик Строс-Кан и камериерката действително са имали сексуален контакт. ДНК тест също потвърди това. Лъжите й в миналото обаче означават, че обвиненията нямат тежест, категорични са прокурорите.

С оттеглянето на обвиненията в сексуално насилие, бившият директор на МВФ Доминик Строс-Кан на теория може да се завърне във френската политика, но никой в родината му не очаква това да стане. Малцина, дори и сред най-пламенните му поддръжници, очакват той да поднови кампанията си за поста на Никола Саркози на президентските избори догодина. Експерти и социолози предупреждават, че имиджът на финансиста вече е незаличимо опетнен и ще е бреме за Социалистическата партия, която някога се стремеше да оглави.

fallback
Още от Свят
fallback