Италианците се надяват на мир в Либия

Либия, която е бивша италианска колония, поддържа традиционно тесни търговски връзки с Апенините.

22.08.2011 | 12:51
Италианците се надяват на мир в Либия

Италианците следят със затаен дъх събитията в Либия. Страната, която прие десетки хиляди бежанци от другия бряг на Средиземно море, има и сериозни икономически интереси в Либия.

Италианският външен министър Франко Фратини съобщи, че Кадафи контролира едва 10-15% от Триполи, но жителите на Рим внимателно наблюдават развоя на събитията там.

Либия, която е бивша италианска колония, поддържа традиционно тесни търговски връзки с Апенините. Географската близост предизвика огромен наплив на имигранти през морето. Италианците се надяват на бързо стабилизиране на ситуацията.

Тревогите на жителите на Рим са свързани с бежанския поток и италианските компании, работещи в Либия.
Сабрина Дженерали твърди, че икономическата ситуация пряко я засяга: "Всички си имаме проблеми у дома – няма работа за младите," коментира Дженерали.

Италианците знаят, че колкото и много бежанци да идват на остров Лампедуза, те ще се погрижат за тях и ще ги интегрират. Но за да намалее броят им е важно в Либия да има стабилно правителство.
Така мисли и Силвио Теста, който следи внимателно военното присъствие на Италия в Либия: "Либийският петрол държи 20% от световния пазар – коментира Теста. - Затова искаме Либия да направи стъпка в правилната посока – това е мотивацията ни тук, в Италия."

Самата Италия се бори с икономическите проблеми. Тази седмица правителството представя пакет икономии за 45 млрд. евро за овладяване на кризата. Президентът Джорджо Наполитано заяви неотдавна, че голяма част от финансовите проблеми на страната се крият, за да не се допусне паника на пазара.